Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Στα πλαίσια του μαθήματος της φιλοσοφίας αισθητικής την Τρίτη 6 / 12 / 2016 θα προβάλουμε την ταινία του ιταλοαμερικανού σκηνοθέτη Φρανκ Κάπρα, του 1946. 

Επειδή η διάρκεια της ταινίας είναι 125 λεπτά σας παρακαλώ να ξεκινήσουμε την προβολή στις 2.00 ώστε να έχουμε ένα μισάωρο στο τέλος της ταινίας για συζήτηση μέχρι να ξεκινήσετε το άλλο μάθημα.
Επίσης επειδή μέχρι την τελευταία στιγμή κάτι μπορεί να πάει στραβά π.χ να μην βρώ προτζέκτορα ή να μην διαβάζει ο υπολογιστής το DVD σας παρακαλώ και πάλι, όταν θα έρθετε στις 2 ή ώρα να έχετε μαζί σας και μπλοκ ακουαρέλας 3αρι ή 4αρι, μολύβια β4,β6, και χρώματα ακρυλικά ή ακουαρέλες (τρία βασικά κόκκινο, κίτρινο, μπλέ και άσπρο μαύρο)και τα πινέλα σας, ώστε να περάσουμε την ώρα σχεδιάζοντας και χρωματίζοντας. Πιστεύω όμως ότι τελικά δεν θα χρειαστούν καθώς θα πάνε όλα καλά και θα απολαύσουμε την ταινία μας. 'Ομως εσείς φέρτε τα μαζί σας για κάθε ενδεχόμενο. Αν σας φαίνονται πολλά μην φέρνετε  τα χρώματα.

Λίγα λόγια για τον Σκηνοθέτη και την ταινία

Ο Φρανκ Κάπρα είναι ιταλοαμερικανός σκηνοθέτης, τρεις φορές βραβευμένος με το όσκαρ, και οι ταινίες του όλες διακρίνονται για τον έντονο κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα τους,γεγονός όμως, που δεν κουράζει επειδή τις συνδυάζει με την ατμόσφαιρα μιας λυρικής φαντασίας. 

Ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη ταινία, που θεωρώ ότι είναι η καλύτερή του, ο Κάπρα αφού 'χτίσει' πολύ όμορφα την 'ατμόσφαιρα' της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης της δεκαετίας του 1950,την υπερβαίνει με την βοήθεια της ποιητικής φαντασίας. Δηλαδή περιγράφει μια συγκλονιστική υπαρξιακή εμπειρία στα όρια της ποίησης, που βιώνει ο βασικός ήρωάς μας, ο καλόκαρδος Τζόρτζ Μπέϊλη, και που τον αναγκάζει να επανεκτιμήσει την ζωή του.

 Σας καλώ όλους σας λοιπόν να είστε στις 2 η ώρα, ώστε να έχουμε ένα μισάωρο στο τέλος για συζήτηση.

Καλή μας διασκέδαση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου